Sep 12, 2009

Jom Masak part 1 ( Puding Gula Hangus)

Hari ni nak belajar masak pula? Biasalah kan dalam bulan puasa ni tahap kerajinan memasak ni meluap2 siket tu pun kalau rajin kalau x ? tak berasaplah dapur ku. Lagi pun ni blog aku, aku punya sukalah kan nak letak apa hahahaha......


Hari ni kita masak Puding Gula Hangus atau lebih dikenali puding karamel. Bahan-bahan yang diperlukan mesti semua dah tahu kan... telur, susu cair, susu pekat, gula esen vanilla dan tepung kastard.


Ni bahan2 yang sudah dicampurkan dan diletakkan di dalam loyang...


Nak buat gula hangus..


Dah siap gula hangus tu curahkan di atas loyang kemudian letaklah bahan2 yang telah di satukan tadi. Tutup loyang tersebut supaya air kukusan tadi tidak masuk.



Haaaa..... ni yang dah masak..




Sejukkan dahulu baru boleh potong yee.....


Nilah hasilnya puding gula hangus ku yang tak seberapa tetapi sedaaapppp...... Anak2 suka makan ni termasuk idi, nilah kegemaran diorang.... Sesiapa yang tak pernah cuba tu cuba2 lah masak puding ni gerenti sedap dan menjadi...


2 comments:

  1. hazel dear, sy pun suka ini...nyammmm nyaaamm...tapi x pernah lulus buat...ekekekke....ada satu cara lagi letak roti putih dibawah sebelum dituang karamel tu...jadi, karamel kita tambah gemukk....nyammm nyammm...

    ReplyDelete
  2. hai belle...

    ye ke? nanti cuba buat pula yang nie kan...
    terima kasih

    ReplyDelete