Oct 27, 2009

G6PD

Jom kita baca sesiapa yang tidak tahu mengenai G6PD nie.... artikel ini saya petik dari Laman Utama Minda Jafree-Laman peribadi berinformasi.

G6PD (Glokosa - 6 - Fosfat Dehidrogenase) merupakan sejenis enzim keturunan yang terdapat di dalam sel darah merah manusia. Kekurangan enzim ini boleh memusnahkan sel darah merah apabila terdedah kepada jangkitan, ubatan tertentu ataupun makanan.Kekurangan (deficiency) G6PD bukanlah satu kecacatan atau penyakit.

Ia adalah satu fenomena keturunan yang selalunya dialami oleh bayi lelaki. Para ibubapa tidak perlu risau jika anak mereka mengalami kekurangan G6PD ini kerana pada dasarnya ia tidak merbahaya. Komplikasi hanya akan terjadi jika mereka terdedah kepada ubat-ubatan yang boleh menghasilkan proses homolisis di dalam darah.

Setiap bayi yang baru dilahirkan, contoh darah meraka akan diambil untuk dianalisis seperti jenis darah, kekurangan G6PD tahap bilirumin dan sebagainya. Selalunya bayi yang mengalami G6PD akan mendapat jaundice (demam kuning) pada hari pertama kelahiran lagi. Jika tahap bilirumin terlau tinggi sehingga tidak dapat diterima oleh bayi, permindahan darah mesti dilakukan. Biasanya darah akan diambil dari bapa bayi tersebut.

Antara ubat-ubatan yang boleh menghasilkan homolisis..... sila rujuk di Laman Utama Minda Jayfree. Diantara yang tertulis di kad ni ialah :

Vitamin K, Naphthalene (moth Balls), Probenecid, Methylene Blue, Acetyl Phenylhydrazine, Quinidine, P-Aminosalicylic acid, chloramphenicol, Methyldopa, Mefenamic acid (ponstan), Fava Beans, Primaquine, Pamaquin, Mepacrine, Quinine, Acetyl salicylic acid dan Phendacetin.


Penting
Ibubapa kepada bayi atau sesiapa sahaja yang mengalami kekurangan G6PD handaklah memberitahu doktor setiap kali menerima rawatan bagi mengelakkan penggunaan ubatan yang mengandungi agen-agen seperti di atas.

Cuba juga elakan diri daripada memasuki kawasan yang diketahui mempunyai unsur-unsur ubat gegat seperti di tandas awam. Pengidap mungkin akan mengalami sesak nafas jika cukup lama menghidu ubat gegat tersebut. Biasanya apabila meningkat dewasa, seseorang yang mengalami kekurangan enzim G6PD kan dibekalkan dengan "rantai perubatan" yang menandakan pemakainya adalah kekurangan G6PD.

Ini boleh membantu jika berlakunya kecemasan di mana pemakainya tidak dapat memberitahu sendiri doktor yang merawatnya.


*************************************************************************************

Sewaktu berada di Sandakan aku sendiri telah membawa iwan untuk membuat pemeriksaan G6PD kerana iwan dari lahir lagi telah disahkan menghidap G6PD tetapi tidak serius.. Doktor menyatakan bahawa penyakit nie tidak boleh hilang sampailah ke tua tetapi ada aku dengar kata-kata orang bahawa penyakit nie boleh gak hilang tulah aku bawa iwan buat pemeriksaan..


Iwan sekarang memegang kad berwarna merah iaitu kad G6PD yang dikeluarkan oleh pihak hospital ketika pemeriksaan selama beberapa minggu selepas iwan dilahirkan dan disahkan menghidap G6PD. Memang setiap kali iwan sakit aku tidak memberikan ubat yang sembarangan dan akan membawa dia ke klinik, kalau pun aku ke farmasi membeli ubat aku akan tunjukkan kad merah tuh.. Makan pun kena jaga juga.

Sewaktu berada diluar klinik lagi iwan dah takut.

Sampai 3 orang pembantu klinik nie pegang iwan.... penakut betulllll... termasuk aku sendiri 4 orang lah.

Haaaa... tu dia dah mulai nangis... hehehehe. Nurse tu arahkan iwan supaya tak tengok jarum tuh... punyalah keras badan budak nie..


Waktu di ambil darah nie iwan punyalah kuat berteriak... ya rabbi iwan... pas tu ketawa lah pulak katanya geli waktu darah tu disedut ke jarum tuh...

Dan setelah seminggu keputusan yang aku terima ialah...................

Iwan masih lagi menghidap G6PD tersebut.. Keputusan doktor telah diambil oleh kakak ku Kay kerana waktu tu kami dah balik ke Kuantan.. Insyaallah kalau iwan berumur 15 tahun aku akan bawa lagi iwan buat pemeriksaan.

Apa pun aku doakan agar Iwan sihat selalu, aktif dan ceria seperti budak-budak lain. Amin.


1 comment:

  1. ASSALAMUALAIKUM,SILA LAWAT FACEBOOK SAYA
    YUSMAR SHAIK ISMAIL.ANAK SAYA JUGA MENGIDAP G6PD SEKARANG MASIH DAPATKAN RAWATAN PAKAR METAPHYSICS..SEKADAR MEMBANTU SESAMA INSAN

    ReplyDelete